Pages

Saturday, August 11, 2012

RC review: Mezi láskou a smrtí

Název série: Abandon
Díl: První
Autor: Meg Cabot
Nakladatel: Knižní klub
Vydáno: 09/2012
Stran: 272


Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? První díl nové strhující „podsvětní“ řady.

...

Zařaď včas zpátečku! ...

Knížka je celkem tenká, takže jsem ji měla přečtenou za necelý den. Bylo to zase něco trošku jiného než série Mediátor od stejné autorky. Tady to bylo postavené na příběhu Háda a Persefony ze Starých řeckých bájů a pověstí což se mi moc líbilo. 
Každá kapitola začíná úryvkem z Pekla od italského básníka Danta. 
Pierce Oliviera se poprvé setkává s Johnem na hřbitově při pohřu svého dědečka, když jí je sedm let. Pierce po Johnovi chce jestli by nevzkřísíl mrtvého ptáčka což on udělá.
Znovu se s ním setkává, když je mrtvá a dostává se do podsvětí, kde John pracuje. Pierce dostává přívěsek, který jí má ochránit před Fúriemi. Samotný přívěsek byl naposledy vyděn, když ho nosila Marie Antonietta. Poté se ztratil a nikdo ho celé roky neviděl. Kvůli přívěsku se zabilo mnoho lidí, kvůli tomu, že ho chtěli najít. No z podsvětí se Pierce nakonec dostává, ale její život se obrací vzhůru nohama. Její rodiče se rozvádí, se svojí nejlepší kamarádkou Hanou se odcizí, navíc jí i vyhodí se školy. Navíc pokaždé když se někde objeví John stane se něco špatného. Tak se dostává na Ostrov kostí, kde má začít nový život.

Pierce

Sedmnáctiletá dívka s hnědými vlasy a velkýma hnědýma očima. O všechny kolem sebe se stará. To jí taky dovádí k tomu, že zažije klinickou smrt kvůli tomu, že chce zachránit ptáčka a přitom zakopne o svoji šálu a spadne do bazénu. Je i velmi tvrdohlavá. Ikdyž má dosti bohatého otce a může dostat cokoliv chce, zůstává stát nohama na zemi a není to žádná princeznička. O Johnovi si myslí, že jí nemá dvakrát rád, když mu chrstla čaj do obličeje a vždycky jí dostává s nějakého průšvihu... Ale ví, že jí k němu něco přitahuje.

John je asi dvacetiletý kluk, který se za těch několik let vůbec nezměnil. Jako Pierce je velmi tvrdohlavý. "Pracuje" v podsvětí, kde naloďuje mrtvé lidi na loď a zařizuje kam se má člověk po smrti dostat. Kvůli Fúriím má samé jizvy, tím ho trestají za to, že nechal Pierce jít.

Knížka se mi velmi líbila. Kromě toho začátku to bylo skvělé. Líbilo se mi zpracování podsvětí a přívěsku. Doufám, že se v dalších dílech o tom dozvíme víc. Trochu jsem ve vztahu mezi Pierce a Johnem cítila podobnost s Mediátorem. To jak Pierce byla zapřísáhlá v tom, že ji John nemá rád.
Knížce bych dala 4.5 hvězdiček a to kvůli tomu začátku, ale jinak kniha byla skvělá. Určitě si budu chtít přečíst další díl, který se v angličtině nazývá Underworld (má moc pěknou obálku :) ).
Kniha má vyjít začátkem září u nakladatelství knižní klub.

Omlouvám se jestli to bylo někde chaotické...

  • Také bych chtěla moc poděkovat nakladatelství knižní klub za to, že jsem si knížku mohla přečíst již teď.

Zdroj: anotace & obálka - bux.cz, obrázky - google.cz

No comments:

Post a Comment