Pages

Monday, July 23, 2012

Review: If I Stay



Název série: If I Stay (Jestli zůstanu)
Díl: První
Autor: Gayle Forman
Vydáno: 2009
Stran: 272


Anotace
Moderní příběh pro mladé dívky a ženy. Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.



Česká obálka (bux.cz)
Mia má skvělou rodinu. Milující rodiče, malého brášku, pro které by udělala všechno. Kluka, který jí velice miluje a báječnou kamarádku. Jenže její život se obrací naruby,
 když v jeden zimní den jede se svojí rodinou na návštěvu k prarodičům, ale nedojedou tam, protože mají nehodu. Mia se probouzí a zjišťuje, že rodiče jsou na místě mrtví a bráška na tom také není nejlíp. Dostává se do nemocnice. Je v kómatu a přitom se dívá, jak k ní přichází její příbuzní, mluví na ní, jak se k ní pokouší dostat její kluk.

Celý příběh je o tom jestli má zůstat nebo radši umřít. Knížka vás donutí přemýšlet o životě. Musím říct, že jsem v některých částech měla slzy na krajíčku. Celý příběh se odehrává v jeden den. Příběh vypráví Mia a seznamujeme se i s jejími příběhy z minulosti.

Hudba

K téhle knížce bezpochyby patří hudba. Mia od mala hraje na cello a miluje
 klasickou hudbu. Její kluk Adam hraje v rockové skupině. Její táta hrál také v rockové skupině, kdy po narození jejího brašky- Teddyho odchází.

Mia a Adam

Mia nidy nebyla taková ta holka co za každou cenu potřebuje kluka. Ale pak se seznámila s Adamem. Ikdyž se jim líbí jiná hudba, tak je to spojilo. Na svoje první rande šli na koncert klasické hudby. Navíc Adamovi se líbí i její rodina. Pro Adama je Mia moc důležitá. Už jen to jak se pokoušel dostat k ní v nemocnici. Adam je moc hodný, hezký kluk a pro Miu by toho moc udělal... No řekněte která by ho nechtěla. ;D

Trailer


Hodnocení

Tuhle knížku jsem četla v angličtině a možná si ji někdy budu chtít přečíst i v češtině. Je to dost smutný příběh, který vás prostě nenechá nepřemýšlet o životě a o tom,
jak byste se rozhodli vy. Ikdyž má knížka v angličtině nějakých 250 stránek (v
britské verzi), tak jsem to četla docela dlouho a to proto, že mě to na začátku přišlo jako dobrý námět na příběh, ale prostě jsem se do toho nemohla začíst. Ale někde v polovině možná i trochu dřív se to rozpůlilo a já to musela dočíst co nejdřív. Jinak já vlastním knížku s britskou obálkou, která je moc pěkná - hlavně ty vločky na ní.
Knížce bych celkově dala 4 hvězdičky.

U nás knížku vydalo nakladatelství Ikar pod názvem Jestli zůstanu. Knížka má pokračování, které ale není přeloženo do češtiny a jmenuje se Where She Went. Příběh vypráví Adam a je to 3 roky po osudné nehodě.



Zdroje: Anotace+CZ obálka - bux.cz, obálka+obrázky - google.cz

No comments:

Post a Comment